Podium

‘Onderdrukkers verdienen geen podium’, zeggen studenten die protesteren tegen Israël-Palestina.

De academische gemeenschap is eveneens verdeeld door het Israëlisch-Palestijnse conflict. Nieuwe rapporten van mensenrechtenorganisaties die de “apartheid” van Israël afkeuren, voegen brandstof toe aan het activistische vuur. We spraken met actieve studenten van zowel pro-Palestijnse als pro-Israëlische denominaties, die er allebei zeker van zijn dat de andere kant ongelijk heeft.

Students for Palestine organiseerde aan de Universiteit Leiden een panel over Israël als ‘apartheidsstaat’, dat zojuist is afgelast. Het universiteitsbestuur acht moderator Dina Zbeidy, een Nederlands-Palestijnse antropoloog die ook van mening is dat Israël een apartheidsstaat is, onvoldoende neutraal. Studenten en professoren zagen de ‘Israëllobby’ hierin aan het werk. Een van de panelleden, de Palestijns-Nederlandse journalist Mouin Rabbani, bestempelde de rector van de Leidse universiteit als ‘een nuttige idioot’ van Israël en zijn ‘apologeten’.

‘Studenten die opkomen voor Palestijnen aan universiteiten lopen tegen een muur aan’, zegt Ita van de Wal, lid van Utrecht in Solidariteit met Palestina. Eerst en vooral Israël. We moeten altijd het pro-Israëlische standpunt voor ogen hebben.’ Volgens de Egyptische student Omar Ashour, betrokken bij Free Palestine Maastricht, laten hogescholen liever ‘beide partijen’ aan het woord op openbare debatbijeenkomsten. Maar, zegt hij, dat is vreemd.

“Onderdrukkers verdienen geen platform.” Zouden we een lid van de Ku Klux Klan op een panel over Black Lives Matter zetten? Hierdoor ontstaat een vals evenwicht, waarin onderdrukking wordt gelegitimeerd en ondersteund. Maar als het om Palestina gaat, waarom zouden we die kant dan een platform geven? Dat is een meting van twee standaarden.’

Volgens Ashour kan de academie soms een uitdaging zijn. ‘Niet zo lang geleden wilden studenten in Amsterdam een ​​cursus hummus maken regelen. De Vrije Universiteit werd echter gesloten omdat onze werkplaats ‘te politiek’ werd geacht. Andere universiteiten stellen ineens nieuwe eisen aan de discussies die we willen voeren. Ze zouden deze voorwaarden niet stellen als het debat over iets anders dan Palestina ging. Ze willen dat we ‘debatten’ houden in plaats van gesprekken, omdat er nog steeds over de Israëlische apartheid wordt gedebatteerd, ondanks het feit dat ‘s werelds toonaangevende mensenrechtenorganisaties het apartheidssysteem van Israël tot een feit hebben verklaard.’

Volgens Ita van de Wal en Omar Ashour probeert de Israël-lobby hen ook te intimideren. “We zitten in het vizier van de Israël-lobby alleen omdat we ons uitspreken voor de Palestijnse zaak”, zegt Ashour. Sterker nog, als je niet wordt aangevallen, is er iets mis met je. De pro-Israëlische lobby voert een krachtige public relations-inspanning. Ze proberen elke anti-Israëlische kritiek te verwarren met antisemitisme. ‘Steeds meer mensen worden geconfronteerd met de feiten: Palestijnen leven onder een koloniaal apartheidssysteem.’

‘Ook joden en joodse groepen die zich inzetten voor Palestijnen worden het doelwit’, zegt Van de Wal. Joden zijn per definitie zionisten en pro-Israël in het Nederlandse discours. Er wordt vaak over het hoofd gezien dat een aanzienlijk en groeiend aantal Joden Israël beschouwt als een racistische apartheidsstaat.”

‘Studenten die opkomen voor Palestijnen aan universiteiten lopen tegen een muur aan.’

Studenten die Israël steunen, delen een ander verhaal. Volgens de website Joodsnieuws.nl voelde een joodse student in Leiden zich niet op zijn gemak bij de instelling vanwege het linkse, pro-Palestijnse activisme van enkele docenten. Er was een hakenkruis in zijn deurkozijn gekerfd en zijn mezoeza, een buis met een joodse tekst naast de ingang, was afgebroken, aldus een andere joodse student aan de Universiteit Maastricht. Hij was vrijwilliger bij StandWithUs, een internationale groep die antisemitisme bestrijdt en pleit voor Israël.

Volgens Alexander Driessen en Elad Zigler van StandWithUs werd de deurpost van de student vernield toen hij nadrukkelijk opviel voor Israël. Ze hebben geen idee wie verantwoordelijk is voor deze daad van vernietiging. Volgens Omar Ashour is het Verdrag van Maastricht over Vrij Palestina geen vrij Palestina-verdrag. “Het incident gebeurde vorig jaar tijdens carnaval, een paar maanden voordat onze groep van start ging.”

Het Rechtenforum heeft een wob-verzoek gedaan.

Een Wob-verzoek ingediend door The Rights Forum in februari heeft ook StandWithUs woedend gemaakt. De pro-Palestijnse NGO eist een onderzoek naar de relaties tussen Nederlandse universiteiten en Israëlische universiteiten en pro-Israëlische organisaties als CIDI en het Nieuw Isralietisch Weekblad (NIW).

Dit verzoek is antisemitisch, aldus StandWithUs, omdat links naar expliciet Joodse organisaties zoals het Centraal Joods Overleg en Federaal Joods Nederland, maar ook instellingen die zich inzetten voor de bestrijding van antisemitisme, zoals het Simon Wiesenthal Centrum, het Anti- Defamation League, de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) en de nationale coördinator voor de bestrijding van antisemitisme moeten worden onderzocht.

“Het doel van deze organisaties is om de Jood te vertegenwoordigen en te beschermen”

ische gemeenschap. Het noemen van hen in een onderzoek naar banden met de Israëlische regering impliceert volgens Alexander Driessen en Elad Zigler dat Joodse instellingen per definitie lobbyen voor Israël. Ze maken zich vooral zorgen over de opname van het Israëlische Rode Kruis Magen David Adom (MDA) op de lijst. “Het lijkt erop dat deze groep alleen in het Wob-verzoek wordt opgenomen omdat het Israëlisch is.”

Gerard Jonkman van het Rights Forum ziet dat anders. ‘We hebben een verzoek gekregen van universitaire docenten en studenten, waaronder joodse studenten, om een ​​Wob-verzoek in te dienen, zodat duidelijk wordt welke institutionele relaties er bestaan ​​tussen Israëlische en pro-Israëlische instellingen enerzijds en Nederlandse universiteiten anderzijds.’

Jonkman onderstreept dat het Wob-verzoek niet antisemitisch is. ‘Een andere Joodse Sound (die kritisch staat tegenover Israël, red.) komt niet aan bod, maar Christians for Israel, een niet-joodse pro-Israëlische organisatie, wel. We maken ons zorgen over organisaties en bedrijven die bijdragen aan de bezetting van Palestina. ‘MDA doet het ook.’

‘We willen het hebben over de relaties die Nederlandse universiteiten hebben met Israëlische universiteiten, die allemaal betrokken zijn bij de bezetting en vervolging van Palestina’, beaamt Ita van de Wal van Students For Palestine. De apartheid van Israël wordt gesteund en gesteund door Nederland.’

‘De institutionele banden tussen Nederlandse universiteiten en Israëlische instellingen, evenals andere Israëlische en pro-Israëlische groepen, ondersteunen de etnische zuivering van Palestijnen’, zegt Omar Ashour. Dat wordt door Nederland verantwoord.’

Antisemitisme en kritiek op Israël

StandWithUs’ Alexander Driessen en Elad Zigler geloven dat het bestrijden van antisemitisme en het steunen van Israël onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Israël is een Joodse staat waarin meer dan de helft van de Joodse wereldbevolking woont. Als gevolg hiervan is het moeilijk om de strijd tegen antisemitisme te scheiden van het welzijn van de Joden in het oude Joodse thuisland. Na 2000 jaar antisemitische tirannie in Europa en het Midden-Oosten belichaamt Israël het recht op zelfbeschikking.”

Je kunt het niet eens zijn met de acties van Israël zonder antisemitisch te zijn, maar je kunt het niet oneens zijn met het bestaansrecht van Israël zonder de Joodse rechten af ​​te wijzen, aldus Driessen en Zigler. StandWithUs-studenten vrezen ook dat als het Israëlisch-Palestijnse conflict opnieuw uitbreekt, dit zou resulteren in een enorme toename van antisemitisme dat Joden over de hele wereld zal schaden. Bovendien geloven pro-Israëlische studenten dat antisemitisme soms wordt versluierd als kritiek op Israël.

“Oude antisemitische taal wordt vaak omgezet in kritiek op Israël, zoals wanneer Israël wordt beschuldigd van het verkopen van Palestijnse organen of wanneer Israëli’s in tekenfilms worden getoond met haakneuzen.”

‘Oude antisemitische scheldwoorden worden vaak aangepast als anti-Israëlische kritiek.’

Volgens hen pleegde Thierry Baudet van Forum voor Democratie onlangs antisemitisme toen hij ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers’ steun aan Israël beschreef als “steun aan de oude mensen”. ‘Deze demonisering, die de vorm kan aannemen van complottheorieën of ‘gemoderniseerd’ antisemitisme, toont aan dat beide vaak met elkaar in verband staan. We stellen antisemitisme niet gelijk aan steun aan Israël; degenen die antisemitische scheldwoorden vermengen met anti-Israëlische kritiek, doen dat.’

Dit staat haaks op de visie van Ita van de Wal en Omar Ashour. De pro-Palestijnse studenten maken onderscheid tussen kritiek op Israël en antisemitisme. Ze beweren dat dit niet betekent dat ze immuun zijn voor antisemitisme. Volgens Van der Wal zitten radicaal-rechtse groeperingen in Europa bol van de ernstige en gevaarlijke vorm van antisemitisme.

“Joden worden als gevaarlijk beschouwd omdat ze niet-Europees, niet-christelijk, van een ander ras en van bloed zijn.” Hij vindt het hilarisch dat CIDI-leden Forum voor Democratie lang steunden voordat in 2020 de antisemitismebeschuldigingen tegen de partij de kop opstaken. Het CIDI en het NIW zouden lange tijd blind zijn geweest voor de ‘echte’ anti- Semitisme van Baudet en zijn volgelingen als ze zich zoveel hadden gericht op het zogenaamde ‘antisemitisme’ uit linkse en islamitische hoek.

‘We maken deel uit van een grotere antiracistische beweging in Nederland en de rest van de wereld’, legt Ashour uit. “Onze strijd is een gedeelde strijd tegen racisme, kolonialisme en imperialisme in al zijn vormen.” Van de Wal: ‘Daarom willen we het ook hebben over de waarheid dat Israël een racistische apartheidsstaat is.’ Dit wordt al jaren door Palestijnen gezegd en nu ook door Amnesty International en Human Rights Watch. Wij brengen dit onrecht onder de aandacht van universiteiten.’

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr